Én ezt nem is értem. Sőt, jobbat mondok, nem is akarom megérteni.
Mondtam én már, mindenki rendezni akar. A film forogjon a diktátor elvárása szerint, ne máshogy. Ebből születnek a különböző életek, és miután kettő találkozik, ellentétek. Robban a bomba, mert nincs egy épeszű lény itt ezen a helyen, aki hatástalanítani tudná, esetleg észhez téríteni a többit. Nem, nem. Kicsit felhúztam magam, és most úgy mozog bennem minden sejt, mint azok a játékok, kulccsal a hátukban.
Megint az átkozott alapvető emberi tulajdonságok. Erőszakosak vagyunk, ez tény. Célokat kergetünk, mert azt tanultuk, hogy az a fontos. Kromoszómahibával még gyilkolunk is, de az nem mindegy már, hogy ki öl meg kit. Ha most lemennék az utcára és megkéselnék egy nénit, elmebeteg lennék, börtön. Ha egy cigányt ölnék meg, ugyanez, rasszizmussal fűszerezve. Fordított esetben pedig. Valamikor biztos meséltem már, hogy hogyan rabolták ki a bátyám, hárman, fényes nappal. Készséges rendőr úr pedig savanyúan annyit mondott: Uram, önnek negyede annyi joga van, mint a cigányoknak. Miért? Mert. Csak. Mert az én országom, ők meg a vendégek. Ez olyan dolog, hogyha anyád lekever egyet, befogod a szád és nagyon megbánod, sarokba vonulsz és elgondolkodsz azon, hogy miért kaptad. De ha téged olyan ember vág agyon, akit vacsorára áthívtatok (a cigányokat nem hívta a kutya se, de a jó vendéglátó mindent tűr), az nem maradhat szó nélkül. Az érdekes inkább az, hogy én még nem találkoztam ilyen esettel, engem mindig olyanok ütöttek, akiket legalább jól ismertem. (És tényleg, a verekedés mindenre megoldás, komolyan.)
Na, nem vagyok én gonosz, vannak köztük normális emberek is, nem a bőrszín számít. Csak ha elképzeljük, hogy este egy csapat cigány jön velünk szembe, valószínűleg mindenki az út másik oldalára sétál, míg ha azok magyarok, nincs pozícióváltás.
Nem kell ide népirtás. Gyanítom, ha minden bűnös ember megkapná végre, amit megérdemel, visszaállna a rend, nem érezném kisebbségben magam, mert ha beismerjük-ha nem, szerény hazánkban nem mi vagyunk a legveszélyesebb ragadozók.