Bevezetés, ami abszolút nem kapcsolódik semmihez: Felhív hajnali fél 3-kor. Én pont akkor aludtam el végre, és egy nagyszerű álom közepén ébreszt fel a telefon zümmögése. Ilyen késő van, hogy már az ébresztőm is szól? Nem, nem. Csak Ő. Talán azt gondolta, hogy ha esetleg Pesten vagyok, átmegyek hozzá, hogy... Hát meg a f...francokat.


Azt kérdezi, mit szeretnék. Egy alaszkai vadászt. Egy szabad szellemet. Egy hajasat, aki fejkendőt is hord, akinek a markáns arca olyan megnyerő, hogy az ember bepisil örömében. Nemes egyszerűséggel azt mondta:
- Én ezt nem tudom nyújtani.
- Semmi baj sincs ezzel. De ha ezeket nem is, úgy mit tudsz?
A válasz nemhogy késett, nem jött. Ha az embernek nincs egy épkézláb válasza erre, amit egyből oda tud vágni a másiknak, az baj. Persze jogos. Nem ezért vagy azért vagy valakivel, ugye? Hanem szimplán csak szereted. Azt meg nem kell megmagyarázni... Dehogynem. Ha csak úgy, akkor mindenkit csak úgy, akkor mindegy ki jön, jó lesz. Mert elvárás nincs, nem kell. Bárcsak ilyen könnyen és jól működne minden. Szia, szeretlek! Egy időben az volt a mániám, hogy mindenkinek ilyen sms-t küldözgettem. Így köszöntem rá emberekre, még arra is, akit nem ismertem, de ha már ott állunk a nyavalyás buszmegállóban ketten, okvetlenül mondanom kellett valamit. Nevetés, humor, vagy "ez megőrült" reakciók. Kit érdekel. Én megmondtam, aztán ez így jó is.
De ez akkor volt, most már nem merek ilyesmivel előrukkolni, mert úgy, de úgy megbélyegeznek, hogy arról Káin is csak álmodozni mert volna.

- ... Szerelmet.
- Hát... Hát tudod arra pont nincs szükségem, mert már a múltkor is mondtam, hogy Édesanyám, nem perdül a rokka...
Mellesleg ezzel a legkönnyebb dobálózni. Valaki meg még el is hiszi, ajjajj.
Persze jól sejtettem én... Johnny Depptől csak az általam utált filmeket szerette, Edward Norton ismeretlen fogalom, a gördeszkázás béna, a snowboard túl veszélyes, az indiánok narkósok (itt elszállt minden szimpátia), az egyetlen dolog, amiben egyetértettünk, hogy Alaszka tényleg irtó messze van.
De kellett nekem ez. Ez a hihetetlen különbség kettőnk között. Mert sosem voltam következetes, az emberek legtöbb hibáját el lehet nézni, a többiről pedig nem kell tudomást venni. De most... Most, hogy megint felidéztem ezt az esetet pontosan tudom, hogy mi kell.
Imádom az őszt.

 

ui.: dőlt betű: Szapphó (tudod, a leszbikus.)

uui.: